Houby krátce spaříme v osolené vroucí vodě. Na oleji zpěníme velkou cibuli. Přidáme drobně pokrájenou slaninu,
nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme. Přisypeme houby, osolíme, okořeníme a krátce
pod poklicí za občasného promíchání podusíme.
Je-li třeba, podléváme minimálním množstvím vývaru. A když je protlak kyselejší, přidáme i nepatrně cukru krupice.
Nakonec můžeme ještě dochutit kořením, česnekem, bylinkami, solí nebo sojovou omáčkou.
Pokud jsme se rozhodli dělat guláš, postup bude téměř stejný, jen s tím rozdílem, že při dušení přilijeme více vývaru a nakonec budeme
guláš zahušťovat jíškou nebo solamylem, případně hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody.
Guláš podáváme s pečivem, těstovinami, bramborovým knedlíkem, rýží...
Do směsi můžeme přidat pokrájenou papriku nebo chilli papričku. Můžeme přidat i mleté vepřové maso.
|