Kvašené houby (02)
Náročnost: 2  (1 hod.) Originál: receptyonline.cz receptyonline.cz
Postup
Celé plodnice vaříme 15 min. v obyčejné vodě, pak je necháme okapat a oschnout. Nakrájíme na drobno, důkladně promícháme s přísadami a naklademe do sklenic. Zalijeme vodou. Hladinu přikryjeme plátěným hadříkem, na něj dáme dřevěné prkénko nebo obrácený talířek a zatížíme kamenem. Takto necháme vykvasit na chladném místě např. ve sklepě 30 dnů, dá se i týden při pokojové teplotě. Průběžně doléváme slanou vodu, aby houby byly ponořené.

Před upotřebením je můžeme ještě opláchnout ve vodě. Pokud chceme kvašené houby uchovat delší dobu, rozdělíme je do menších sklenic a uskladníme na chladném místě. Měly by vydržet půl roku. Případně sklenice s houbami sterilizujeme 30 minut ve varu, pak vydrží ještě déle.

Ingredience
Směs hub 1 kg
Sůl 40 g
Voda 1 l
Cibule 20 g
Pepř