Ryzce peprné, pýřité a jiné palčivé druhy před kvašením 3-5 dnů máčíme ve studené vodě a vodu 2-3 denně měníme.
Vymáčené houby povaříme v 2 % slaném nálevu (na 1 l vody 20 g soli). Slijeme, necháme okapat a naklademe do nádob.
Zalijeme nálevem, který připravíme z 1 l vody, 70 g soli, 20 g cukru a lžičky syrovátky nebo živého jogurtu.
Na hladinu položíme dřevěné prkénko nebo obrácený talířek, zatížíme kamenem a uložíme na chladné místo.
Průběžně doléváme 4 % slaným roztokem (na 1 l vody 40 g soli), aby houby byly stále ponořené.
Doba kvašení trvá asi 30 dnů na chladném místě (např. ve sklepě). Při pokojové teplotě týden, ale lepší je chladné místo.
Před upotřebením můžeme houby ještě opláchnout ve vodě. Pokud chceme kvašené houby uchovat delší dobu, rozdělíme je do menších sklenic
a uskladníme na chladném místě. Měly by vydržet půl roku. Případně sklenice s houbami sterilizujeme 30 minut ve varu, pak vydrží ještě déle.
|