Na zavařování se hodí různé druhy spíše tvrdších hub: Hřiby, Křemenáče, Václavky, Žampiony, Lišky, Ryzce atd.
Vybereme jen mladé, pevné a nepoškozené plodnice. Menší necháme celé, větší pokrájíme.
Houby očistíme a v cedníku propláchneme vodou. Povaříme je asi 5 min. (lupenaté) nebo 10 min. (hřibovité) v osolené vodě.
Můžeme dle libosti přidat i trochu kyseliny citronové, sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření atd.
Necháme okapat a nasypeme do čistých sklenic a zalijeme nálevem. Pod víčkem necháme cca 1 cm mezeru. Je lepší používat menší sklenice,
protože po otevření bychom houby měli spotřebovat co nejrychleji.
Poté houby sterilujeme: naskládáme sklenice na dno velkého (zavařovacího) hrnce tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Na dno hrnce se doporučuje dát hadr nebo starší utěrku. Povaříme 30 minut při teplotě 90-100 °C. Hladina vody by měla být těsně pod víčka,
můžeme průbežně dolévat z varné konvice. Při vytahování víčko mírně povolíme a upustíme trochu vzduchu a ihned zpět zatáhneme.
Tím se uvolní ze skleničky přetlak a víčko pak dobře drží. Poté sklenice necháme vychladnout a asi 2 týdny uležet.
Sterilizaci je možno i vynechat. Prostě houby zalijeme horkým nálevem a necháme vychladnout.
Ani tak se údajně nekazí, ale je dobré je zkonzumovat do půl roku. Sterilizované vydrží až 2 roky.
Houby připravíme do sklenic výše uvedeným způsobem. Suroviny na nálev svaříme ve vodě. Houby ve sklenicích zalijeme horkým nálevem,
zašroubujeme víčko a necháme vychladnout. Sterilizace není nutná.