Houby v nálevu (08)
Náročnost: 2  (1 hod.) Originál: vareni.cz vareni.cz
Postup
Pro nakládání vybíráme mladé plodnice Hřibů, Křemenáčů, Klouzků, Lišek, Ryzců a Václavek. Houby očistíme a vypereme ve studené vodě. Větší plodnice nakrájíme na menší kostky.

Ve vařící, mírně osolené vodě je povaříme asi 5 minut. Předvařené houby scedíme a propláchneme proudem studené vody. Smícháme vodu s octem, přidáme cukr, sůl a uvedeme do varu. Odstavíme.

Vychladlé houby vkládáme do sklenic s obsahem 750 ml, kde na dno každé dáme kolečko cibule a kolečko mrkve. Nahoru dáme koření a zalijeme horkým nálevem. Sterilujeme 30 minut na 95 °C.

K liškám a ryzcům dáme poloviční množství koření.

Ingredience
Směs hub 2 kg
Nálev:
Ocet 8% 1/4 l
Spolarin 6 kuliček
Cukr 8 kostek
Sůl 2 lžičky
Voda 1 l
Náplň:
Cibule 1 plátek
Mrkev 1 plátek
Bobkový list 1 ks
Tymián špetka
Křen 3 plátky
Nové koření 4 kuličky
Hořčičné semínko 15 kuliček
Jalovec 2 kuličky
Bílý pepř 4 kuličky