Sušení je nejstarší a nejrozšířenější způsob konzervace hub.
Očištěné houby nakrájíme na plátky a rozložíme na prkénka, umělohmotná sítka, pečící papír atd.
Nejlepší jsou sítka, protože zabezpečí přístup vzduchu i ze spodu. Nevhodný je tradiční novinový papír, tiskařská čerň
je jedovatá a část do sušených hub pronikne.
Sušit se dají téměř všechny druhy hub i např. Václavky. Nevhodné jsou Ryzce a Bedly, buď ztvrdnou nebo ztatí chuť.
Přibližně platí, že na 1 kg sušených hub je potřeba 9 kg čerstvých.
Je výhodné umístit houby do průvanu. Usušit by se měly do 2 dnů, jinak postupně ztrácí barvu a vůni. Dobře usušené houby chrastí.
Sušené houby skladujeme ve sklenicích s kvalitním uzávěrem. Nepoužíváme papírové sáčky. Vyprchá z nich vůně, mohou zvlhnout nebo
posloužit jako zpestření jídelníčku molům.
Sušené houby se dají použít do omáček, polévek nebo pod maso.
|