Očištěné houby povaříme 5 min. ve slané vodě. Necháme okapat a rozložíme
na drátěné síto. Vložíme do udírny a udíme 4 hod. Během uzení občas promícháme. Houby s větším obsahem vody (např. hřibovité)
se musí udit déle než např. Lišky. Můžeme použít i Holubinky, Čirůvky nebo Václavky. Dobře vyuzená houba
má zlatý nádech a je pružná, nesmí chrastit jako sušené houby.
Nejlepší je konzumace hned za čerstva. Uděláme nálev z několika lžic oleje, grilovacího koření a česneku a promícháme jej s houbami.
Podáváme jako chuťovku k pivu nebo vínu.
Pokud chceme uzené houby uchovat, naložíme je do oleje. Na dno sklenice dáme drcený česnek, několik kuliček jalovce, 1 bobkový list a naskládáme houby.
Zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem a uložíme na chladném místě. Kromě hub lze potom využít i olej do salátů či mletých mas.
Dodá jídlu zajímavý šmrnc.
|