Uzené houby
Náročnost: 3  (20 min.) Originál: receptyonline.cz receptyonline.cz
Postup
Očištěné houby povaříme 5 min. ve slané vodě. Necháme okapat a rozložíme na drátěné síto. Vložíme do udírny a udíme 4 hod. Během uzení občas promícháme. Houby s větším obsahem vody (např. hřibovité) se musí udit déle než např. Lišky. Můžeme použít i Holubinky, Čirůvky nebo Václavky. Dobře vyuzená houba má zlatý nádech a je pružná, nesmí chrastit jako sušené houby.

Nejlepší je konzumace hned za čerstva. Uděláme nálev z několika lžic oleje, grilovacího koření a česneku a promícháme jej s houbami. Podáváme jako chuťovku k pivu nebo vínu.

Pokud chceme uzené houby uchovat, naložíme je do oleje. Na dno sklenice dáme drcený česnek, několik kuliček jalovce, 1 bobkový list a naskládáme houby. Zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem a uložíme na chladném místě. Kromě hub lze potom využít i olej do salátů či mletých mas. Dodá jídlu zajímavý šmrnc.

Ingredience
Směs hub