Houbová omáčka
Náročnost: 2  (35 min.) Originál: nahoubach.cz nahoubach.cz
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zpěnit na másle - do zezlátnutí.

Následně přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Podlijeme vodou nebo vývarem a rozmícháme dohladka.

Přidáme očištěné kloboučky hub, ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně rozdrcenými sušenými houbami nebo houbovým prachem. Vaříme na mírném ohni s průběžným mícháním 15-20 minut. V závěru můžeme přidat smetanu. Také je možné přidat slaninu.

Ideální přílohou je knedlík nebo rýže.

Kromě uvedených penízovek smrkových můžeme použít prakticky libovolné jedlé houby.

Ingredience
Kloboučky Penízovek smrkových 2-3 hrsti
Cibule 1
Máslo 2 polévkové lžíce
Hladká mouka 2 polévkové lžíce
Sůl, pepř, kmín
(Smetana, slanina, vývar)