Houboví vrabci
Náročnost: 1  (1:10 hod.) Originál: recepty.cz recepty.cz
Postup
Pokrájené vepřové maso nebo výřez z bůčku osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami dle chuti. V zapékací míse či pekáčku ho smícháme s pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem a pokrájenými spařenými lesními houbami (můžou být i rozmrazené). Podlijeme troškou vody, zaklopíme a v předehřáté troubě na 180°C pečeme cca 50 minut.

Pak odkryjeme, promícháme, případně dle potřeby podléváme a dopékáme dozlatova a doměkka. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými noky. Na talíř můžeme přidat i kopeček kysaného zelí.

Pokud chceme více šťávy a vrabce podávat například i s houskovým knedlíkem, zaprášíme hotové pečené maso troškou solamylu, vše promícháme, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru a necháme v troubě ještě krátce zapéct, aby se solamyl 'provařil'.

Ingredience
Směs hub 200 g
Vepřové maso 600 g
Cibule 2 ks
Česnek 5 stroužků
Sůl, pepř
Tymián, rozmarýn, majoránka
(Solamyl)