Pokrájené vepřové maso nebo výřez z bůčku osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami dle chuti.
V zapékací míse či pekáčku ho smícháme s pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem a pokrájenými spařenými lesními houbami (můžou být i rozmrazené).
Podlijeme troškou vody, zaklopíme a v předehřáté troubě na 180°C pečeme cca 50 minut.
Pak odkryjeme, promícháme, případně dle potřeby podléváme a dopékáme dozlatova a doměkka.
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo bramborovými noky. Na talíř můžeme přidat i kopeček kysaného zelí.
Pokud chceme více šťávy a vrabce podávat například i s houskovým knedlíkem, zaprášíme hotové pečené maso troškou solamylu,
vše promícháme, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru a necháme v troubě ještě krátce zapéct, aby se solamyl 'provařil'.
|