Bakoňská houbová polévka s noky
Náročnost: 2  (45 min.) Originál: nahoubach.cz nahoubach.cz
Postup
Na sádle zpěníme cibuli, přisypeme mletou papriku, houby, sůl a pepř. Orestujeme a dusíme cca 10 minut. Přidáme na hrubo nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem a vaříme do měkka.

Noky: smícháme všechny ingredience a vykrajujeme lžičkou nebo protlačíme přes síto na halušky. Přidáme je až před koncem a chvíli povaříme.

Ve sladké smetaně rozmícháme hladkou mouku a přilijeme do polévky. Přidáme petrželku a případně dochutíme.

Na talíři můžeme ozdobit lžící kysané smetany.

Ingredience
Polévka:
Směs libovolných hub 400 g
Sádlo 3 lžíce
Vývar 1 l (stačí masox)
Cibule 1
Sladká paprika 1 lžička
Mrkev 1
Petržel 1
Kousek celeru
Hladká mouka 2 lžíce
Sladká smetana 200 ml
Sůl, pepř
Noky:
Hrubá mouka 2 lžíce
Vejce 1
Špetka soli
(Špetka sody)