Jihočeská kulajda se zastřenými vejci
Náročnost: 2  (35 min.) Originál: nahoubach.cz nahoubach.cz
Postup
Do osolené vody dáme vařit asi pět nakrájených brambor na malé kostičky společně s houbami a kořením (bobkový list 2-3 kusy, pár kuliček nového koření, pár kuliček celého černého pepře, špetku kmínu). Koření můžeme dát sítka na čaj abychom ho nemuseli pak lovit.

Do druhého hrnce dáme vařit vodu s přídavkem octa a když se začne vařit, rozklepneme do ní asi pět vajec tak aby zůstaly vcelku. Krátce povaříme a vodu slijeme.

Když jsou brambory měkké, přidáme zakysanou smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou a trochou vody, chvíli povaříme a nakonec přidáme jemně posekaný kopr a ta vařená vejce.

Můžeme ještě přikyselit octem, ale opatrně, vrátit se to nedá.

Ingredience
Směs libovolných hub
Brambory 5 větších
Voda 2 l
Vejce 5
Pepř černý pár kuliček
Nové koření pár kuliček
Bobkový list 2-3 listy
Kopr čerstvý
Ocet
Zakysaná smetana
Trocha hladké mouky
Sůl, kmín