Použití: je sice nevzhledná, ale jedlá. V kuchyni se využívá zřídka, maximálně do směsí.
Roste: červenec - říjen, různé druhy lesů.
Znaky: mezi třeněm a lupeny má světle modrý proužek. Někdy ale bývá nevýrazný nebo chybí úplně. 
Plodnice má bílé zbarvení, klobouk bývá i nahnědlý. Lupeny jsou klasicky holubinkové. Dužnina na řezu hnědne.
  
  
  
Záměna
  
    
       | 
      Holubinka akvamarínová | 
      Ryzec peprný | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Jedlá |   
       | 
      
           | Nejedlý, spíše mírně |   
       | 
    
    
      | Vrchol třeně | 
      Namodralý kroužek (ne vždy) | 
      Bez kroužku | 
    
    
      | Mléko | 
      Žádné neroní | 
      Při naříznutí roní bílé mléko | 
    
    
      | Pozn. | 
      Vizuálně jsou si obě houby velmi podobné. | 
    
    
        | 
        | 
    
    
      
         
         
       | 
    
  
 
Dále je možná záměna s 
Holubinkou bílou,
která má však hustší lupeny a chybí jí namodralý proužek. Nic se ovšem neděje, protože ta je také jedlá.
     
Linky