Použití: je sice nevzhledná, ale jedlá. V kuchyni se využívá zřídka, maximálně do směsí.
Roste: červenec - říjen, různé druhy lesů.
Znaky: mezi třeněm a lupeny má světle modrý proužek. Někdy ale bývá nevýrazný nebo chybí úplně.
Plodnice má bílé zbarvení, klobouk bývá i nahnědlý. Lupeny jsou klasicky holubinkové. Dužnina na řezu hnědne.
Záměna
|
Holubinka akvamarínová |
Ryzec peprný |
Jedlost |
| Jedlá |
|
| Nejedlý, spíše mírně |
|
Vrchol třeně |
Namodralý kroužek (ne vždy) |
Bez kroužku |
Mléko |
Žádné neroní |
Při naříznutí roní bílé mléko |
Pozn. |
Vizuálně jsou si obě houby velmi podobné. |
|
|
|
Dále je možná záměna s
Holubinkou bílou,
která má však hustší lupeny a chybí jí namodralý proužek. Nic se ovšem neděje, protože ta je také jedlá.
Linky