Použití: jedlá, ale s trochu palčivou příchutí. Ta ale s tepelnou úpravou vyprchá.
Další možností je sloupnutí klobouku. Do směsí nebo na nakládání do octa vhodná.
Roste: červenec - říjen, hlavně v jehličnatých lesích, řidčeji v listnatých.
Znaky: žlutý až světle hnědý klobouk. Bílé lupeny a bílý třeň.
Záměna
|
Holubinka hlínožlutá |
Holubinka lepkavá |
Jedlost |
| Jedlá |
|
| Nejedlá |
|
Třeň |
Bílý |
Žloutnoucí |
Plodnice |
Útlejší |
Robustnější |
Pozn. |
Holubinka lepkavá je vzácná i ve své standardní červené formě. Žlutá je ještě vzácnější a narazíme na ni zřídka. |
|
|
|
Holubinka hlínožlutá |
Holubinka žlučová |
Jedlost |
| Jedlá |
|
| Nejedlá |
|
Třeň |
Bílý |
Nažloutlý |
Plodnice |
Robustnější |
Menší a křehčí |
|
|
Nejlepším rozlišovacím znamením je ovšem ochutnat kus plodnice.
Holubinku hlínožlutou můžeme dále zaměnit za jedlé odrůdy
(odbarvená,
chromová, žlutá forma
černonachové)
s podobnou barvou klobouku.
Linky