Použití: všestranné. Sbírají se hlavně mladé kusy, u starších bývají
klobouk a rourky rozměklé.
Roste: červenec - říjen, listnaté a smíšené lesy, pod habry, buky a duby.
Znaky: klobouk hnědý, třeň bílý a černě žíhaný. Rourky šedohnědé.
Dužnina na řezu nejprve červená a postupně až zčerná, což nemá vliv na chuť a zpracování.
Záměna
|
Kozák habrový |
Křemenáč březový |
Jedlost |
| Jedlý |
|
| Výborný |
|
Třeň |
Méně žíhaný, měkčí |
Více žíhaný, tužší |
Klobouk |
Hnědý |
Oranžovočervený, místy do hněda |
Dužnina na řezu |
červená až černá |
spíše modrá |
Pozn. |
Na záměně jenom vyděláme, Křemenáč je kvalitnější houba. |
|
|
Další záměna je možná jen s ostatními druhy Kozáků a někdy i Křemenáčů, ale ty jsou také jedlé.
Linky