Použití: všestranné. Sbírají se hlavně mladé kusy, u starších bývají 
klobouk a rourky rozměklé.
Roste: červenec - říjen, listnaté a smíšené lesy, pod habry, buky a duby.
Znaky: klobouk hnědý, třeň bílý a černě žíhaný. Rourky šedohnědé. 
Dužnina na řezu nejprve červená a postupně až zčerná, což nemá vliv na chuť a zpracování.
 
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Kozák habrový | 
      Křemenáč březový | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Jedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Třeň | 
      Méně žíhaný, měkčí | 
      Více žíhaný, tužší | 
    
    
      | Klobouk | 
      Hnědý | 
      Oranžovočervený, místy do hněda | 
    
    
      | Dužnina na řezu | 
      červená až černá | 
      spíše modrá | 
    
    
      | Pozn. | 
      Na záměně jenom vyděláme, Křemenáč je kvalitnější houba. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
Další záměna je možná jen s ostatními druhy Kozáků a někdy i Křemenáčů, ale ty jsou také jedlé.
     
Linky