Použití: všestranné. Kromě polévek, smaženic
a omáček je výborná smažená. A to jak v trojobalu, tak i prostě na oleji či sádle. Poté ji dochucujeme solí, pepřem, grilovacím kořením atd.
Prý se dají smažit i třeně. Bývá nazývána perlou kuchyně. Měla by se ovšem dobře tepelně upravit, za syrova může vyvolat nevolnost.
Není vhodná na sušení, hodně sesychá a drolí se na prach.
Roste: červen - listopad, ve všech typech lesů i na loukách.
Znaky: klobouk do růžova a rýhovaný prsten.
Přezdívka: Masák.
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/_BigSize/001.jpg)
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/_BigSize/002.jpg)
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/_BigSize/003.jpg)
Záměna
|
Muchomůrka růžovka |
Muchomůrka tygrovaná |
Jedlost |
![](img/Houby/1.gif) | Výborná |
|
![](img/Houby/5.gif) | Smrtonosná |
|
Prsten |
Rýhovaný (jako po straně mince) |
Hladký |
Klobouk |
Při odloupnutí kůže růžoví |
Při odloupnutí kůže bílý |
Třeň |
Občas narůžovělý, zakončený baňatou hlízou |
Bílý, roste z pochvy, 'kalichu smrti' |
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/01.jpg) |
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/02.jpg) |
|
Muchomůrka růžovka |
Muchomůrka šedivka |
Jedlost |
![](img/Houby/1.gif) | Výborná |
|
![](img/Houby/2.gif) | Jedlá |
|
Klobouk |
Při odloupnutí kůže růžoví |
Při odloupnutí kůže bílý |
Třeň |
Občas narůžovělý |
Bílý |
Pozn. |
Obě muchomůrky mají rýhovaný prsten a třeň neroste z pochvy, je pouze zakončený baňatou hlízou. |
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/01.jpg) |
![](Houby/Skupiny/Muchomurky/MuchomurkaRuzovka/03.jpg) |
Linky