Použití: všestranné. Kromě polévek, smaženic
a omáček je výborná smažená. A to jak v trojobalu, tak i prostě na oleji či sádle. Poté ji dochucujeme solí, pepřem, grilovacím kořením atd.
Prý se dají smažit i třeně. Bývá nazývána perlou kuchyně. Měla by se ovšem dobře tepelně upravit, za syrova může vyvolat nevolnost.
Není vhodná na sušení, hodně sesychá a drolí se na prach.
Roste: červen - listopad, ve všech typech lesů i na loukách.
Znaky: klobouk do růžova a rýhovaný prsten.
Přezdívka: Masák.
Záměna
|
Muchomůrka růžovka |
Muchomůrka tygrovaná |
Jedlost |
| Výborná |
|
| Smrtonosná |
|
Prsten |
Rýhovaný (jako po straně mince) |
Hladký |
Klobouk |
Při odloupnutí kůže růžoví |
Při odloupnutí kůže bílý |
Třeň |
Občas narůžovělý, zakončený baňatou hlízou |
Bílý, roste z pochvy, 'kalichu smrti' |
|
|
|
Muchomůrka růžovka |
Muchomůrka šedivka |
Jedlost |
| Výborná |
|
| Jedlá |
|
Klobouk |
Při odloupnutí kůže růžoví |
Při odloupnutí kůže bílý |
Třeň |
Občas narůžovělý |
Bílý |
Pozn. |
Obě muchomůrky mají rýhovaný prsten a třeň neroste z pochvy, je pouze zakončený baňatou hlízou. |
|
|
Linky