Použití: je důkazem nekonečné chemické variability sloučenin v houbách. Dříve
byla považována za jedlou, ale menší pochybnosti vznikly poté, co na ni několik lidí zemřelo. Jiní ji ovšem konzumovali bez problémů
a žádné toxiny v ní nalezeny nebyly. Dnes se má za to, že obsahuje neznámý antigen (sloučenina, vyvolávající tvorbu protilátek),
který u malého procenta lidí vyvolá zběsilou reakci imunitního systému vedoucí k rozpadu červených krvinek, selhání ledvin i jiných
orgánů a následně k smrti. Je zajímavé, že někdy lze Čechratku konzumovat v menším množství dlouho bez problémů a uvedená reakce se
dostaví až po letech a další menší porci. Jako by se jedovaté látky v organismu hromadily až po určitou kritickou hranici.
Protilék neexistuje, avšak po rychlém zásahu na specializovaných pracovištích lze postiženého zachránit. I když si z Čechratek
dříve lidé v pohodě vařili guláš (prý výborný) a procento alergických reakcí je malé, přesto rozhodně nelze její sběr doporučit.
Roste: červen - říjen, všechny druhy lesů, i zahrady.
Znaky: klobouk hnědý a podvinutý (ohnutý okraj), od toho název. Třeň žlutý a hladký. Lupeny žlutohnědé, podobné ryzci.
Chuť nakyslá. Při otlačení povrch hnědne a to i na lupenech.
Záměna
|
Čechratka podvinutá |
Ryzec ryšavý, hnědý atd. |
Jedlost |
| Smrtonosná |
|
| Nejedlý |
|
Mléko |
Neroní |
Roní |
Klobouk |
Více podvinutý |
Méně podvinutý |
Povrch na dotyk |
Zůstává stejný |
Hnědne, obzvláště lupeny |
Pozn. |
Čechratce se říká i 'falešný ryzec', ale odlišit se dá poměrně dobře. |
|
|
|
Záměna je možná i s některými dalšími druhy Čechratek, ale ty jsou také nejedlé až jedovaté.
Linky