Čechratka podvinutá (Paxillus involutus)
Smrtonosná Skupina: Čechratky
Použití: je důkazem nekonečné chemické variability sloučenin v houbách. Dříve byla považována za jedlou, ale menší pochybnosti vznikly poté, co na ni několik lidí zemřelo. Jiní ji ovšem konzumovali bez problémů a žádné toxiny v ní nalezeny nebyly. Dnes se má za to, že obsahuje neznámý antigen (sloučenina, vyvolávající tvorbu protilátek), který u malého procenta lidí vyvolá zběsilou reakci imunitního systému vedoucí k rozpadu červených krvinek, selhání ledvin i jiných orgánů a následně k smrti. Je zajímavé, že někdy lze Čechratku konzumovat v menším množství dlouho bez problémů a uvedená reakce se dostaví až po letech a další menší porci. Jako by se jedovaté látky v organismu hromadily až po určitou kritickou hranici. Protilék neexistuje, avšak po rychlém zásahu na specializovaných pracovištích lze postiženého zachránit. I když si z Čechratek dříve lidé v pohodě vařili guláš (prý výborný) a procento alergických reakcí je malé, přesto rozhodně nelze její sběr doporučit.

Roste: červen - říjen, všechny druhy lesů, i zahrady.

Znaky: klobouk hnědý a podvinutý (ohnutý okraj), od toho název. Třeň žlutý a hladký. Lupeny žlutohnědé, podobné ryzci. Chuť nakyslá. Při otlačení povrch hnědne a to i na lupenech.










Záměna
Čechratka podvinutá Ryzec ryšavý, hnědý atd.
Jedlost
Smrtonosná
Nejedlý
Mléko Neroní Roní
Klobouk Více podvinutý Méně podvinutý
Povrch na dotyk Zůstává stejný Hnědne, obzvláště lupeny
Pozn. Čechratce se říká i 'falešný ryzec', ale odlišit se dá poměrně dobře.

Záměna je možná i s některými dalšími druhy Čechratek, ale ty jsou také nejedlé až jedovaté.



Linky