Použití: má palčivou chuť a je uváděn jako nejedlý.
Může být ovšem použitý do ostrých jídel. Po převaření a propláchnutí se ale palčivost ztrácí. Je možné jej konzumovat i po mléčném kvašení.
Roste: květen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy, hlavně pod borovicemi a smrky.
Znaky: klobouk rezavě červenohnědý s malým hrbolkem ve středu. Třeň hladký, světle červenohnědý. Mléko bílé, nemění barvu.
Záměna
|
Ryzec ryšavý |
Ryzec syrovinka |
Jedlost |
| Nejedlý |
|
| Výborný |
|
Klobouk |
S hrbolkem uprostřed |
Hladký, bez hrbolku |
Chuť mléka |
Palčivá a nechutná |
Nasládlá |
Vůně |
Houbová |
Po slanečcích |
Pozn. |
Ryzec ryšavý po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost, takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici. |
|
|
Linky