Použití: má palčivou chuť a je uváděn jako nejedlý. 
Může být ovšem použitý do ostrých jídel. Po převaření a propláchnutí se ale palčivost ztrácí. Je možné jej konzumovat i po mléčném kvašení.
Roste: květen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy, hlavně pod borovicemi a smrky.
Znaky: klobouk rezavě červenohnědý s malým hrbolkem ve středu. Třeň hladký, světle červenohnědý. Mléko bílé, nemění barvu.
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Ryzec ryšavý | 
      Ryzec syrovinka | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
      
           | Výborný |   
       | 
    
    
      | Klobouk | 
      S hrbolkem uprostřed | 
      Hladký, bez hrbolku | 
    
    
      | Chuť mléka | 
      Palčivá a nechutná | 
      Nasládlá | 
    
    
      | Vůně | 
      Houbová | 
      Po slanečcích | 
    
    
      | Pozn. | 
      Ryzec ryšavý po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost, takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
     
Linky