Ryzec ryšavý (Lactarius rufus)
Nejedlý Skupina: Ryzce
Použití: má palčivou chuť a je uváděn jako nejedlý. Může být ovšem použitý do ostrých jídel. Po převaření a propláchnutí se ale palčivost ztrácí. Je možné jej konzumovat i po mléčném kvašení.

Roste: květen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy, hlavně pod borovicemi a smrky.

Znaky: klobouk rezavě červenohnědý s malým hrbolkem ve středu. Třeň hladký, světle červenohnědý. Mléko bílé, nemění barvu.










Záměna
Ryzec ryšavý Ryzec syrovinka
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Klobouk S hrbolkem uprostřed Hladký, bez hrbolku
Chuť mléka Palčivá a nechutná Nasládlá
Vůně Houbová Po slanečcích
Pozn. Ryzec ryšavý po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost, takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici.


Linky