Použití: někteří houbaři sežerou klobouky hned na místě za syrova, odtud syrovinka.
Nejlepší je hlavičky nasolit, posypat drceným kmínem a opéct přímo na pánvi na sádle nebo na oleji. V této úpravě předčí své kolegy
ryzce pravého a
smrkového.
Pěkný článek 
zde.
 
Roste: červen - říjen, i za suššího počasí, hlavně pod borovicemi. Nebývá červivá.
Znaky: shora občas připomene i suchohřiba. Klobouk má hnědý, nebývají na něm skvrny ani soustředné kružnice.
Třeň je hladký a naoranžovělý, lupeny světlé. Starší kusy voní po slanečcích. Traduje se, že jedlé ryzce mají oranžové mléko,
ale syrovinka má mléko bílé a těžko odstranitelné.
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Ryzec syrovinka | 
      Ryzec ryšavý | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
    
    
      | Klobouk | 
      Hladký, bez hrbolku | 
      S hrbolkem uprostřed | 
    
    
      | Chuť mléka | 
      Nasládlá | 
      Palčivá a nechutná | 
    
    
      | Vůně | 
      Po slanečcích | 
      Houbová | 
    
    
      | Pozn. | 
      Ryzec ryšavý je nejedlý, ale po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost a jíst se dá. 
Takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Ryzec syrovinka | 
      Ryzec hnědý | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Jedovatý |   
       | 
    
    
      | Mléko | 
      Nasládlé | 
      Vodnaté a nahořklé | 
    
    
      | Vůně | 
      Po slanečcích | 
      Po polévkovém koření Magi | 
    
    
      | Klobouk | 
      Oranžovo hnědý | 
      Hnědý, někdy okrově hnědý | 
    
    
      | Pozn. | 
      Ryzec hnědý je považovaný za jedovatý, ale ne nějak strašně. Na smrt nebo trvalé problémy to není. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
  
    
       | 
      Ryzec syrovinka | 
      Ryzec dubový | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Jedlý, ale nepříliš dobrý |   
       | 
    
    
      | Velikost | 
      Větší | 
      Menší | 
    
    
      | Vůně | 
      Po slanečcích | 
      Nepříjemná | 
    
    
      | Klobouk | 
      Oranžovo hnědý | 
      Hnědý | 
    
    
      | Pozn. | 
      Záměna nebývá drastická, jenom si moc nepochutnáme. | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
     
Linky