Použití: někteří houbaři sežerou klobouky hned na místě za syrova, odtud syrovinka.
Nejlepší je hlavičky nasolit, posypat drceným kmínem a opéct přímo na pánvi na sádle nebo na oleji. V této úpravě předčí své kolegy
ryzce pravého a
smrkového.
Pěkný článek
zde.
Roste: červen - říjen, i za suššího počasí, hlavně pod borovicemi. Nebývá červivá.
Znaky: shora občas připomene i suchohřiba. Klobouk má hnědý, nebývají na něm skvrny ani soustředné kružnice.
Třeň je hladký a naoranžovělý, lupeny světlé. Starší kusy voní po slanečcích. Traduje se, že jedlé ryzce mají oranžové mléko,
ale syrovinka má mléko bílé a těžko odstranitelné.
Záměna
|
Ryzec syrovinka |
Ryzec ryšavý |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Nejedlý |
|
Klobouk |
Hladký, bez hrbolku |
S hrbolkem uprostřed |
Chuť mléka |
Nasládlá |
Palčivá a nechutná |
Vůně |
Po slanečcích |
Houbová |
Pozn. |
Ryzec ryšavý je nejedlý, ale po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost a jíst se dá.
Takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici. |
|
|
|
Ryzec syrovinka |
Ryzec hnědý |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Jedovatý |
|
Mléko |
Nasládlé |
Vodnaté a nahořklé |
Vůně |
Po slanečcích |
Po polévkovém koření Magi |
Klobouk |
Oranžovo hnědý |
Hnědý, někdy okrově hnědý |
Pozn. |
Ryzec hnědý je považovaný za jedovatý, ale ne nějak strašně. Na smrt nebo trvalé problémy to není. |
|
|
|
Ryzec syrovinka |
Ryzec dubový |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Jedlý, ale nepříliš dobrý |
|
Velikost |
Větší |
Menší |
Vůně |
Po slanečcích |
Nepříjemná |
Klobouk |
Oranžovo hnědý |
Hnědý |
Pozn. |
Záměna nebývá drastická, jenom si moc nepochutnáme. |
|
|
Linky