Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)
Výborný Skupina: Ryzce
Použití: někteří houbaři sežerou klobouky hned na místě za syrova, odtud syrovinka. Nejlepší je hlavičky nasolit, posypat drceným kmínem a opéct přímo na pánvi na sádle nebo na oleji. V této úpravě předčí své kolegy ryzce pravého a smrkového.
Pěkný článek zde.

Roste: červen - říjen, i za suššího počasí, hlavně pod borovicemi. Nebývá červivá.

Znaky: shora občas připomene i suchohřiba. Klobouk má hnědý, nebývají na něm skvrny ani soustředné kružnice. Třeň je hladký a naoranžovělý, lupeny světlé. Starší kusy voní po slanečcích. Traduje se, že jedlé ryzce mají oranžové mléko, ale syrovinka má mléko bílé a těžko odstranitelné.










Záměna
Ryzec syrovinka Ryzec ryšavý
Jedlost
Výborný
Nejedlý
Klobouk Hladký, bez hrbolku S hrbolkem uprostřed
Chuť mléka Nasládlá Palčivá a nechutná
Vůně Po slanečcích Houbová
Pozn. Ryzec ryšavý je nejedlý, ale po převaření a propláchnutí ve vodě ztrácí palčivost a jíst se dá. Takže ani jeho záměna nemusí znamenat vyhozenou smaženici.
Ryzec syrovinka Ryzec hnědý
Jedlost
Výborný
Jedovatý
Mléko Nasládlé Vodnaté a nahořklé
Vůně Po slanečcích Po polévkovém koření Magi
Klobouk Oranžovo hnědý Hnědý, někdy okrově hnědý
Pozn. Ryzec hnědý je považovaný za jedovatý, ale ne nějak strašně. Na smrt nebo trvalé problémy to není.
Ryzec syrovinka Ryzec dubový
Jedlost
Výborný
Jedlý, ale nepříliš dobrý
Velikost Větší Menší
Vůně Po slanečcích Nepříjemná
Klobouk Oranžovo hnědý Hnědý
Pozn. Záměna nebývá drastická, jenom si moc nepochutnáme.


Linky