Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)
Výborný Skupina: Ryzce
Použití: všestranné, podobně jako Ryzec pravý. Nejlepší je nakládaný do octa, ale také do omáček, polévek a opékaný. Za syrova chutná palčivě až nepříjemně, až po tepelné úpravě dostává příjemně pikantní kořeněnou příchuť.
Klobouky se opékají posolené s kmínem na sádle či oleji. Dají se i v trojobalu. Pěkný článek zde.

Roste: srpen - listopad, hlavně ve smrkovém porostu, ale i na loukách v trávě a u lesních cest. Bývá často červivý.

Znaky: klobouk oranžový se zalenými skvrnami. Třeň oranžový, hladký a obzvláště u starších kusů bývá dutý. Důležitým rozlišovacím znakem je oranžové až červené mléko, takové nemá žádný nejedlý Ryzec. Ty mají totiž většinou bílé.










Záměna
Ryzec smrkový Ryzec kravský
Jedlost
Výborný
Nejedlý
Klobouk Okraj hladký Okraj chlupatý nebo roztřepený
Mléko Oranžové Bílé


Linky