Ryzec kravský (Lactarius torminosus)
Nejedlý Skupina: Ryzce
Použití: je nejedlý až mírně jedovatý a ani tepelným zpracováním se tyto látky neodstraní. Ovšem Rusáci jej po mléčném kvašení mají za delikatesu. Mléčné kvašení nemá s mlékem nic společného, pouze při něm vzniká zdraví neškodná kyselina mléčná. Nakrájené kusy hub se naloží do osolené a okořeněné (feferonka, pepř, nové koření...) vody a nechají kvasit ve sklenici přikryté zatíženým prkénkem. Tím se vylouhuje palčivá chuť a za týden až měsíc je pochoutka připravena k jídlu.

Roste: červenec - říjen, všechny druhy lesů, často pod břízami.

Znaky: klobouk červenohnědý se soustřednými kruhy a chlupatým okrajem. Třeň hladký, růžovohnědý. Mléko bílé, ostře palčivé.










Záměna
Ryzec kravský Ryzec pravý
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Klobouk Okraj chlupatý nebo roztřepený Okraj hladký
Mléko Bílé Oranžové
Třeň Hladký Skvrnitý
Ryzec kravský Ryzec smrkový
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Klobouk Okraj chlupatý nebo roztřepený Okraj hladký
Mléko Bílé Oranžové


Linky