Použití: je nejedlý až mírně jedovatý a ani tepelným zpracováním se tyto látky neodstraní.
Ovšem Rusáci jej po mléčném kvašení mají za delikatesu. Mléčné kvašení nemá s mlékem nic společného, pouze při něm vzniká zdraví neškodná kyselina mléčná.
Nakrájené kusy hub se naloží do osolené a okořeněné (feferonka, pepř, nové koření...) vody a nechají kvasit ve sklenici přikryté zatíženým prkénkem.
Tím se vylouhuje palčivá chuť a za týden až měsíc je pochoutka připravena k jídlu.
Roste: červenec - říjen, všechny druhy lesů, často pod břízami.
Znaky: klobouk červenohnědý se soustřednými kruhy a chlupatým okrajem. Třeň hladký, růžovohnědý. Mléko bílé, ostře palčivé.
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/_BigSize/001.jpg)
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/_BigSize/002.jpg)
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/_BigSize/003.jpg)
Záměna
|
Ryzec kravský |
Ryzec pravý |
Jedlost |
![](img/Houby/3.gif) | Nejedlý |
|
![](img/Houby/1.gif) | Výborný |
|
Klobouk |
Okraj chlupatý nebo roztřepený |
Okraj hladký |
Mléko |
Bílé |
Oranžové |
Třeň |
Hladký |
Skvrnitý |
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/01.jpg) |
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/02.jpg) |
|
Ryzec kravský |
Ryzec smrkový |
Jedlost |
![](img/Houby/3.gif) | Nejedlý |
|
![](img/Houby/1.gif) | Výborný |
|
Klobouk |
Okraj hladký |
Okraj chlupatý nebo roztřepený |
Mléko |
Oranžové |
Bílé |
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/03.jpg) |
![](Houby/Skupiny/Ryzce/RyzecKravsky/04.jpg) |
Linky