Použití: je nejedlý až mírně jedovatý a ani tepelným zpracováním se tyto látky neodstraní.
Ovšem Rusáci jej po mléčném kvašení mají za delikatesu. Mléčné kvašení nemá s mlékem nic společného, pouze při něm vzniká zdraví neškodná kyselina mléčná.
Nakrájené kusy hub se naloží do osolené a okořeněné (feferonka, pepř, nové koření...) vody a nechají kvasit ve sklenici přikryté zatíženým prkénkem.
Tím se vylouhuje palčivá chuť a za týden až měsíc je pochoutka připravena k jídlu.
Roste: červenec - říjen, všechny druhy lesů, často pod břízami.
Znaky: klobouk červenohnědý se soustřednými kruhy a chlupatým okrajem. Třeň hladký, růžovohnědý. Mléko bílé, ostře palčivé.
Záměna
|
Ryzec kravský |
Ryzec pravý |
Jedlost |
| Nejedlý |
|
| Výborný |
|
Klobouk |
Okraj chlupatý nebo roztřepený |
Okraj hladký |
Mléko |
Bílé |
Oranžové |
Třeň |
Hladký |
Skvrnitý |
|
|
|
Ryzec kravský |
Ryzec smrkový |
Jedlost |
| Nejedlý |
|
| Výborný |
|
Klobouk |
Okraj chlupatý nebo roztřepený |
Okraj hladký |
Mléko |
Bílé |
Oranžové |
|
|
Linky