Ryzec pravý (Lactarius deliciosus)
Výborný Skupina: Ryzce
Použití: všestranné. Nejlepší je nakládaný do octa, ale také do omáček, polévek a opékaný. Za syrova chutná palčivě až nepříjemně, až po tepelné úpravě dostává příjemně pikantní kořeněnou příchuť.
Klobouky se opékají posolené s kmínem na sádle či oleji. Ale dají se i v trojobalu. Pěkný článek zde.

Roste: srpen - listopad, ale spíše vzácně a pod borovicemi. Bývá často červivý.

Znaky: klobouk oranžový se soustřednými tmavšími kruhy. Třeň oranžový, skvrnitý a obzvláště u starších kusů bývá dutý. Důležitým rozlišovacím znakem je oranžové až červené mléko, takové nemá žádný nejedlý Ryzec. Ty mají totiž většinou bílé.

Jiné označení: Ryzec borový.










Záměna
Ryzec pravý Ryzec kravský
Jedlost
Výborný
Nejedlý
Klobouk Okraj hladký Okraj chlupatý nebo roztřepený
Mléko Oranžové Bílé
Třeň Skvrnitý Hladký
Ryzec pravý Ryzec zlatomléčný
Jedlost
Výborný
Nejedlý
Mléko Oranžové Bílé, na vzduchu žloutnoucí
Třeň Skvrnitý, oranžovočervený Hladký, bělavý či lehce narůžovělý


Linky