Použití: výborný ve všech úpravách. Dá se i nakládat do octa, sušit, dobrou pověst mají
také řízky v trojobalu. Někdo dokonce jí i syrové plátky.
Roste: červen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.
Znaky: hnědý klobouk, třeň žlutý nebo okrový, rourky žluté, v mládí do běla.
Dužnina i rourky mají tendenci po dotyku modrat.
Přezdívka: Suchohřib, Panšťák, Podborovák atd.
![](Houby/Skupiny/Hriby/HribHnedy/_BigSize/001.jpg)
![](Houby/Skupiny/Hriby/HribHnedy/_BigSize/002.jpg)
![](Houby/Skupiny/Hriby/HribHnedy/_BigSize/003.jpg)
Záměna
|
Hřib hnědý |
Hřib žlučník |
Jedlost |
![](img/Houby/1.gif) | Výborný |
|
![](img/Houby/3.gif) | Nejedlý |
|
Rourky |
Nažloutlé, zamlada i do běla |
Jasně bílé |
Klobouk |
Hnědý |
Spíše okrový |
Třeň |
Žlutohnědý, hladký povrch |
Okrový, výrazně síťkovaný povrch |
Chuť |
Příjemná |
Hořká |
Pozn. |
Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné. |
![](Houby/Skupiny/Hriby/HribHnedy/01.jpg) |
![](Houby/Skupiny/Hriby/HribHnedy/02.jpg) |
Linky