Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
Nejedlý Skupina: Hřiby
Použití: slavný kurvič smaženic má intenzivně hořkou chuť, která nezmizí ani tepelnou úpravou. Usušený a rozemletý na prášek údajně pomáhá při žaludečních potížích nebo kocovině. Dá se z něj i připravit nápoj hořký jako Tonic.

Roste: červen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.

Znaky: klobouk okrový, nahnědlý. Třeň světle hnědý se síťkovaným povrchem. Rourky bílé.

Přezdívky: Žlučák, Hořčák.










Záměna
Hřib žlučník Hřib smrkový
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Rourky Jasně bílé Bílé, nažloutlé
Klobouk Spíše okrový Hnědý
Třeň Okrový, výrazně síťkovaný povrch Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch
Chuť Hořká Příjemná
Pozn. Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné.
Hřib žlučník Hřib dubový
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Rourky Jasně bílé Nažloutlé, v mládí bílé
Klobouk Spíše okrový Hnědý
Třeň Okrový, výrazně síťkovaný povrch Bílohnědý, baňatější, méně síťkovaný povrch
Chuť Hořká Příjemná
Pozn. Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné.
Hřib žlučník Hřib hnědý
Jedlost
Nejedlý
Výborný
Rourky Jasně bílé Nažloutlé, zamlada i do běla
Klobouk Spíše okrový Hnědý
Třeň Okrový, výrazně síťkovaný povrch Žlutohnědý, hladký povrch
Chuť Hořká Příjemná
Pozn. Hodně mladé plodnice bývají těžko rozlišitelné.


Linky