Použití: všestranně použitelná houba. Za syrova může způsobit žaludeční problémy,
je nutná tepelná úprava. Nedoporučuje se z něj dělat řízky, protože smažení zase tak dobrou tepelnou úpravou není. Také kombinace s alkoholem může způsobit
nevolnost.
Roste: květen - říjen, listnaté a smíšené lesy, někdy i v parcích.
Znaky: klobouk světle hnědý, třeň žlutočervený se síťkovaným povrchem. Dužnina žlutá, na řezu silně modrající.
Rourky sametové, žlutočervené. Nebývá červivý.
Přezdívka: Modrák, stejně jako
Hřib kovář a
Hřib modračka.
Záměna
|
Hřib koloděj |
Hřib kříšť |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Nejedlý |
|
Rourky |
Žlutočervené |
Žluté |
Klobouk |
Světle hnědý |
Našedlý |
Třeň |
Žlutočervený, síťkovaný |
Dole červený, nahoře do žluta |
|
|
|
Hřib koloděj |
Hřib kovář |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Jedlý |
|
Třeň |
Síťkovaný, žlutočervený |
Tečkovaný, zrnitý, více do červena |
Rourky |
Žlutočervené |
Červené, někdy však i do žluta |
Klobouk |
Světle hnědý |
Sytě hnědý |
|
|
|
Hřib koloděj |
Hřib modračka |
Jedlost |
| Výborný |
|
| Jedlý |
|
Rourky |
Žlutočervené |
Žluté |
Třeň |
Žlutočervený, síťkovaný |
Žlutý, hladký |
|
|
Linky