Použití: všestranně použitelná houba. Za syrova může způsobit žaludeční problémy,
je nutná tepelná úprava. Nedoporučuje se z něj dělat řízky, protože smažení zase tak dobrou tepelnou úpravou není. Také kombinace s alkoholem může způsobit
nevolnost.
Roste: květen - říjen, listnaté a smíšené lesy, někdy i v parcích.
Znaky: klobouk světle hnědý, třeň žlutočervený se síťkovaným povrchem. Dužnina žlutá, na řezu silně modrající. 
Rourky sametové, žlutočervené. Nebývá červivý.
Přezdívka: Modrák, stejně jako 
Hřib kovář a
Hřib modračka.
  
  
  
Záměna
 
  
    
       | 
      Hřib koloděj | 
      Hřib kříšť | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Nejedlý |   
       | 
    
    
      | Rourky | 
      Žlutočervené | 
      Žluté | 
    
    
      | Klobouk | 
      Světle hnědý | 
      Našedlý | 
    
    
      | Třeň | 
      Žlutočervený, síťkovaný | 
      Dole červený, nahoře do žluta | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Hřib koloděj | 
      Hřib kovář | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Jedlý |   
       | 
    
    
      | Třeň | 
      Síťkovaný, žlutočervený | 
      Tečkovaný, zrnitý, více do červena | 
    
    
      | Rourky | 
      Žlutočervené | 
      Červené, někdy však i do žluta | 
    
    
      | Klobouk | 
      Světle hnědý | 
      Sytě hnědý | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
 
  
    
       | 
      Hřib koloděj | 
      Hřib modračka | 
    
    
      | Jedlost | 
      
           | Výborný |   
       | 
      
           | Jedlý |   
       | 
    
    
      | Rourky | 
      Žlutočervené | 
      Žluté | 
    
    
      | Třeň | 
      Žlutočervený, síťkovaný | 
      Žlutý, hladký | 
    
    
        | 
        | 
    
  
 
     
Linky