Použití: všestranně použitelná houba. Za syrova může způsobit žaludeční problémy,
je nutná tepelná úprava. Nedoporučuje se z něj dělat řízky, protože smažení zase tak dobrou tepelnou úpravou není. Také kombinace s alkoholem může způsobit
nevolnost. Není vhodný k sušení, ztrácí pak vůni.
Roste: květen - říjen, jehličnaté a smíšené lesy.
Znaky: klobouk sytě hnědý, třeň červený a tečkovaný. Rourky červené. Dužnina žlutá, na řezu silně modrající.
Nebývá červivý.
Přezdívka: Modrák, stejně jako
Hřib koloděj a
Hřib modračka.
Záměna
|
Hřib kovář |
Hřib satan |
Jedlost |
| Jedlý |
|
| Jedovatý |
|
Klobouk |
Sytě hnědý |
Bílý, šedý |
Třeň |
Tečkovaný, zrnitý |
Síťkovaný |
Pozn. |
|
Hřib satan je velmi vzácný |
|
|
|
Hřib kovář |
Hřib koloděj |
Jedlost |
| Jedlý |
|
| Výborný |
|
Třeň |
Tečkovaný, zrnitý, více do červena |
Síťkovaný, žlutočervený |
Rourky |
Červené, někdy však i do žluta |
Žlutočervené |
Klobouk |
Sytě hnědý |
Světle hnědý |
|
|
Linky