Václavka obecná (Armillaria mellea)
Jedlá Skupina: Ostatní
Použití: výborná na nakládání do octa, na guláš i do polévek (např. falešná dršťková). Používají se většinou jen klobouky, třeň bývá tuhý. Václavky je dobré déle povařit, za syrova mohou způsobit zažívací potíže. A u někoho způsobí i po převaření alergickou reakci. Ale pro většinu se jedná o kvalitní houbu.

Roste: srpen - říjen, všechny druhy lesů, i parky a mýtiny. Většinou v trsech.

Znaky: klobouk okrový i hnědý, s šupinakmi. Ty ale u starších kusů postupně mizí. Třeň nahnědlý s bělavým prstenem nebo jeho zbytky.

Pod pojem Václavka obecná se často zahrnuje vícero podobných druhů např. Václavka smrková či Václavka bezprstenná. Činíme tak i zde. Jméno mají podle svátku sv. Václava 28.9., kdy hojně rostou.

Václavky patří mezi dřevokazné houby neboli organismy rozkládající dřevo a způsobující jeho různé choroby. Způsobují obzvláště na smrkových porostech znatelné škody. Zároveň paří mezi největší a nejvíce dlouhověké organismy světa. Z USA je známá Václavka smrková, která zaujímá (resp. její podhoubí) plochu skoro 9 km2 a je stará 2400 let.










Záměna
Václavka obecná Šupinovka kostrbatá
Jedlost
Jedlá
Jedlá
Povrch Spíše žíhaný Výrazně chlupatý


Linky