Kačenka česká (Verpa bohemica)
Výborná Skupina: Smrže
Použití: výborná houba se všestranným kuchyňským využitím. Dá se sušit, dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi atd.

Roste: březen - květen, jarní houba. Vyskytuje se v listnatých lesích, ale i sadech, hájích atd. Na jednom místě se objevuje i několik let po sobě.

Znaky: pomuchlaný klobouk do hněda, stejně jako u Smrže. Okraje klobouku ale nejsou přirostlé ke třeni.

Kačenka je takový lehce zmutovaný Smrž. Jak už název napovídá, poprvé ji popsal český mykolog germánského jména Julius Vincenc von Krombholz kolem r. 1830. Tento soudní lékař a vášnivý mykolog měl slabost pro jedovaté houby a jejich účinky zkoušel in natura vlastní kozumací. Přesto zdá se zemřel přirozenou smrtí v 60 letech. Ocelový houbař.










Záměna
Kačenka česká Ucháč obecný
Jedlost
Výborná
Jedovatý
Klobouk Pravidelnější, s jamkami Tmavohnědý, připomíná srostlé uši, nepravidelně tvarovaný

Dále je možno Kačenku snadno zaměnit s některým druhem Smrže, ale to žádná tragédie není, oba druhy jsou jedlé a v kulinářsky vyhledávané.



Linky