Grand Combin   4.314 m

Masiv Grand Combin je gigantický dort s marcipánovou polevou. Nachází se na něm 4 výstupky:

Grand Combin de la Tsessette
Aiguille du Croissant
Grand Combin (hlavní, též často uváděný jako Grand Combin de Grafeneire)
Grand Combin de la Valsorey

Ačkoliv v seznamu čtyřtisícovek bývají uvedeny hned 3 z nich, za samostatný vrchol by měl být považovaný pouze nejvyšší. Ostatní jsou spíš takové lentilky, všechny se dají zvládnout v rámci jedné túry.

Okraje dortu ze severní strany tvoří ledovcový zlom. Právě pod ním vede úsek zvaný Corridor, který je sice turisticky snadný, avšak morálový, protože nikdo nikdy neví, kdy se urve další sérak. Co se týká šutrologie, masiv je složený z krystaliských břidlic a mramoru prorostlých rulou. Takže nic jednoznačného. Skála zde není nijak kvalitní, zlí jazykové (nebo realisté) nazývají celou horu haldou oblázků.

Grand Combin stál delší dobu na okraji lezeckých zájmů v Alpách. I v provýstupech panuje menší chaos. Někdy se uvádí výstup z roku 1857, ale ten skončil na předvrcholu Aiguille du Croissant. Hlavního vrcholu bylo dosaženo až v r. 1859.


Země: Švýcarsko Skupina: Walliské Alpy Masiv: Grand Combin
Prominence: 1.517 m Key col: Col de Fenetre (2797 m) Parent: Matterhorn
Isolation: 26,5 km Parent: Dent Blanche
Prvovýstupy:
30.7.1859 -  Charles Sainte-Claire Deville, Daniel Balleys, Emmanuel Balleys, Gaspard Balleys, Basile Dorsaz. Přes ledovec Corbassiere, dnes Normálka.
10.9.1891 -  O. Glynne Jones, A.Bovier, P. Gaspoz. JV hřeben.
GPS: 45°56'15''N   7°17'57''E




1. Severní strana Grand Combin pokrytá ledovcem Combassiere



2. Skalnatá jižní strana



3. Masiv Grand Combin z JZ



4. Grand Combin od Mt. Blancu (Z)



5. Poleva na dortu



6. Grand Combin z Combin de la Valsorey (Z)




Spřízněné štíty